Cea mai complicata reteta nebuna, din bucataria mea

Cea mai complicata reteta nebuna din bucataria mea

Daca in urma cu ceva timp scriam despre Cele mai simple retete nebune din bucataria mea, pentru care ai nevoie, la propriu, de cateva minute si experienta care tinde generos spre zero, astazi ma asez la polul opus: Lasagna modificata (*#MameNebune)

Postez reteta, si ca o mica distractie, sa vezi in ce nebunii se pot combina ideile intr-o minte de mama … :).

Lansez un avertisment inca din pragul usii: este vorba despre o reteta pentru care trebuie sa ai la dispozitie vreo doua sau chiar trei ore libere si cumparaturile facute. Daca esti genul care se distreaza in bucatarie, s-ar putea sa iti placa. In caz contrar, iar aici ma incadrez perfect, te poti motiva gandindu-te la rezultatul extraordinar de la final. Bonus, rezolvi masa de seara a familiei pentru cel putin doua zile. La noi functioneaza.

Imi cer scuze in prealabil fata de Chefii care, probabil, ma vor contrazice pe alocuri.

Ingrediente pentru Sos Ragu:

  • 700 gr carne tocata (eu amestec vita si porc)
  • 3 morcovi mari sau 4 medii
  • 7 cepe potrivite (imi place ceapa in macare)
  • 5 catei de usturoi
  • cel putin 500 ml bulion/ suc de rosii
  • 2 ardei mari rosii
  • 1 pachet mozarela
  • 1 pachet cascaval
  • 5 sau 6 linguri de quinoa
  • oregano/ busuioc/ cimbru
  • foaie de dafin
  • crenguta de rozmarin
  • nelipsitii fulgi de drojdie inactiva

Ingrediente pentru Sos Bechamel:

  • 700 ml lapte;
  • 4 linguri faina (eu folosesc faina alba, pe care sotul nu concepe sa nu o avem in casa, in care adaug tărâţe; proportia folosita de mine este: 3 linguri faina alba si 1 lingura tărâţe);
  • 50 gr ulei palmier (dupa indelungi studii, pe care nu cred ca le-am terminat inca :), am convenit sa folosesc uleiul acesta in defavoarea altora, pentru ca rezista cel mai bine la temperaturi inalte, deci nu devine toxic; in rarele ocazii cand calesc ceva in acest ulei, adaug de fiecare data si putina apa);
  • sare, piper dupa gust; in ultima perioada, de cand copiii au inceput sa pape si ei mai piperat, am inceput sa inlocuiesc piperul cu praful de ghimbir, care imi pare putin mai sanatos;
  • foi de lasagna

Etapa 1. Sos Ragu:

Intr-o prima faza, folosesc 2 tigai mari, in care adaug putin ulei combinat cu apa si o oala mica pentru a fierbe quinoa:

  • In prima tigaie calesc usor legumele tocate: morcovii, ceapa, usturoiul si ardeii. Pentru ca sunt atat de multe legume, imi ia destul de mult timp sa le curat. Daca ai robot de bucatarie, vei termina mai repede decat mine.
  • In cea de a doua tigaie, adaug carnea impreuna cu sucul de rosii si cateva condimente dupa gustul nostru. Tin pe foc in jur de 30 de minute, pana carnea devine frageda.
  • In oala mica adaug quinoa.

Quinoa este o pseudocereala despre care am aflat abia cand au aparut copiii, foarte sanatoasa, cu un gust aproape fad, care se stinge usor daca o combini cu ingrediente puternice, cum de altfel folosim acum. La final, gustul ei abia se va simti, mai ales ca aceasta cantitate este foarte mica.

Quinoa trebuie clatita bine inainte de a fi pusa pe foc, in 4 sau 5 ape. Daca nu clatesti bine, aceasta va fi amara si va strica toata mancarea. Clatirea e imperativa. Daca vrei sa faci totul ca la carte, poti sa pui la fermentat quinoa. (Te-am pierdut aici, nu? :)). In seara de dinaintea marelui eveniment gastronomic, adaugi intr-o oala: quinoa clatita, putina apa calda si o lingura de iaurt sau cateva picaturi de lamaie, in functie de ce ai prin frigider. Oala se lasa acoperita cu un prosop, la fermentat. A doua zi, schimbi apa cu una curata si pui quinoa pe foc. Aceasta fierbe cam 15-20 de minute. La final trebuie sa se desprinda mici cerculete albe de pe bob.

Atentie: nutritionistii avertizeaza asupra faptului ca nu este to’ma ok combinatia intre pseudocereale si carne. Prin umare, quinoua nu se combina in felul acesta, mai ales in meniul copilului. Aceasta se combina doar cu fructe si legume. Noua ne place combinatia, asa ca am adoptat-o.

Dupa ce s-au facut toate, acestea se combina intr-un singur vas. De obicei, eu le amestec pe toate peste carne.

Etapa 2. Sos Bechamel:

Pentru sosul bechamel am incalzit uleiul de palmier, am adaugat faina mestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase. Apoi am adaugat laptele mestecand energic, pana cand compozitia devine ca o ciulama mai lichida. La final adaug sare si piper/ ghimbir. Se lasa sa fiarba 5 minute. Cat timp sta pe foc, compozitia trebuie amestecata, pentru ca altfel se lipeste imediat.

Asamblarea (Clasic):

Intr-o tava cu hartie de copt am pus foile de lasagna, am adaugat un strat de sos ragu, un strat de sos bechamel si cascaval felii.

Am repetat operatiunea de doua ori (3 straturi). La final, peste ultimul strat de sos bechamel, am sarit cascavalul si am adaugat mozzarela rasa.

Se baga in cuptorul incins la 180 grade Celsius pentru cca 45 de minute, sau pana cand prinde culoarea aurie specifica.

 

Hint: oare ai observat ca de fiecare data cand incerci sa asezi hartia de copt in tava, aceasta se incapataneaza, pentru ca ia forma sulului din care tocmai ai decupat-o? Data viitoare, mototoleste bine de tot bucata de hartie pe care intentionezi sa o folosesti la cuptor. Momentul s-ar putea sa te poarte putin cu gandul la scoala generala sau liceu, cand primeai vreo lucrare cu nota mica. O mototolesti cu gandul, dupa care o intinzi. Chiar daca nu va fi lina ca un cearsaf, acum va sta cuminte in tava.

Sa aveti inspiratie,

Sursa poza

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *