Despre cyberbullying si despre o generatie pe care o vrem altfel

despre cyberbullying

Aho, aho, mamici si tati,

Stati putin si nu scroll-ati

Si cuvantul le-ascultati.

 

Iarna-i rece, Facebook mare,

Semne de tot felul are

Noi vedem semnele bune

Si lasam sa se adune

Like-uri, share-uri tot sa fie

Si sa se adune-o mie

Dar ce ne facem cu semnele rele?

 

Despre cyberbullying

Cyberbullying este despre limbaj. Spre deosebire de generatia noastra care nu a prins viata in social media in adolescenta, copiii nostri se confrunta direct cu avantajele dar si marile ei dezavantaje.

Cei de la Bitdefender au pornit o actiune care merita putina atentie din partea noastra, a tuturor. M-am gandit ca e mai oportun sa scriu despre campanie acum, pe final de an. Decembrie este luna in care cu totii privim putin in urma, putin spre viitor.

Conform unui studiu realizat de acestia, 80% dintre adolescentii romani au fost hartuiti pe internet.

65% dintre tineri recunosc faptul ca au fost direct marcati de hartuire.

Astfel de incidente conduc la scaderea increderii in sine si la izolarea celui vizat. Exact ce nu ne dorim noi parintii sa se intample cu aceasta noua generatie. Doar 20% dintre cei chestionati au afirmat ca au intrat in depresie comensand golul prin consum de alcool sau droguri (5%).

84% dintre respondenti spun ca au asistat la un astfel de atac, fara sa fie agresori sau victime. Doar 36% au intervenit in conflictul dintre cele doua parti.

Desi majoritatea ar fi dorit sa ia partea celui hartuit, cei mai multi devin indiferenti sau chiar agresori. Motivul este teama de a nu fi atacati la randul lor si, deci, transformati in victime.

Rezultatele studiului despre cyberbullying

Imaginea de ansamblu este mai alarmante decat am fi putut banui.

“Cyberbullyingul este unul dintre acele fenomene de masa insidioase in fata caruia nu exista strategii de aparare optime. In ciuda amploarei, gravitatea acestuia scapa de multe ori atentiei publice. Tinerii invata din proprie experienta cum arata ura celorlalti fata de ei. Nnumarul victimelor poate fi chiar mai mare caci persoanele cele mai traumatizate refuza de multe ori sa recunoasca, uneori chiar fata de sine, ceea ce li s-a intamplat. Adolescentii incep viata crezand ca societatea reprezinta un spatiu al urii indreptate impotriva lor. Efectele psihologice si sociale sunt severe si de lunga durata”, spune lector univ. dr. Nansi Lungu, analist comportamental la Bitdefender.

Psihoterapeutul Delia Mina vorbeste despre cyberbullying:

nu tasta ura

  1. “Victima are nevoie de aliati. Importanta oamenilor din jurul celui abuzat este mai mare ca oricand. Adultii, profesorii, parintii, rudele sau orice alta figura fata de care persoana abuzata se simte atasata trebuie sa ii ofere suport neconditionat si incredere. Victima trebuie sa semnaleze orice actiune care a avut loc asupra sa, insa are extrem de multa nevoie de aliati de incredere care sa ii asigure confortul de a vorbi.
  2. Parintii, rudele, profesorii trebuie sa constientizeze existenta fenomenului si sa stie sa identifice comportamentul schimbat al victimei si sa intervina cand identifica efectele cyberbullingului in comportamentul acesteia. Orice semn care indica modificari ale starii psihologice cum ar fi depresia, anxietatea sociala, izolarea, stima de sine scazuta, reactii negative si stres in privinta utilizarii dispozitivelor trebuiesc chestionate si verificate.
  3. Este util ca victima sa reuseasca sa impuna limite. De la blocarea si raportarea abuzatorului pe retelele de socializare, la schimbarea parolelor sau a numarului de telefon, pana la interventiile directe catre abuzator, efectuate intr-o maniera cat mai asertiva, fara a-i oferi agresorului satisfactia pe care o cauta. Cel care hartuieste va fi multumit daca provoaca victimei suferinta, de aceea este recomandata evitarea afisarii oricarei urme care lasa de inteles ca aceasta a fost afectata.Bitdefender a realizat campania #nutastaura prin care urmareste sa creasca nivelul de constientizare asupra acestui fenomen in Romania si a efectelor devastatoare care i-au amploare. “

Obiectivul principal al acestei campanii este lansarea unui buton de Facebook reaction

Acest buton nu are rolul de a raporta un nou caz, ci de a determina implicarea intr-un procent cat mai mare a celor care pana acum au privit pasiv. Poate astfel, procentul de 36% al celor care au intervenit pozitiv intr-un astfel de caz, se va apropia mai mult de procentul de 84% al celor care DOAR au asistat la un atac, fara sa fie agresori sau victime.

Si mai bine ar fi, ca aceste cazuri sa se diminueze.

Poti completa petitia despre cyberbullying aici: #nutastaura

 

3 raspunsuri
  1. Dumitru
    Dumitru says:

    Bună ziua, o decizie inteleapta pt a merge mai departe în sistem privat. Dar despre ce școală e vorba? Succes pe mai departe.

    Răspunde
    • mamenebune
      mamenebune says:

      Bună,
      Dacă vrei neapărat să știi, te rog scrie-mi în mesaj privat pe fb mamenebune.
      Numele scolii este puțin important. Sistemul în sine este o variantă foarte bună la ceea ce există acum.
      Noi am ales cea mai bună variantă pt noi. A contat mult și timpul de acasă până la școală.

      Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Fina Balerină a terminat clasa 0 aici. Sunt 20 de copii în clasă. Au două educatoare, una dintre ele are experiență atât în sistem de stat cât și în școala aceasta. Pe lângă cele două educatoare, mai există încă un ajutor. În clasa lor există câțiva copii cu profesor de sprijin/shadow. Marele Blond este de 3 luni la grădinița din acest sistem. În 2020 va începe și el școala aici. Copiii sunt bine. Fina Balerină iubește cititul, Marele Blond adoră engleza, amândoi își iubesc colegii, sunt respectați, ȘTIU să respecte alegerile celorlalți … multe; nu stiu ce este ăla bullying. La randul meu, nici eu. Am mai scris aici.  […]

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *