,

Jocuri și jucării pentru inginerii de mâine

Inginerii de mâine

Ați observat oare că juniorii ocupă mult mai mult spațiu raportat la cei câțiva centimetri pătrați cât măsoară ei?

Dacă pentru tine era suficient spațiul în garsoniera aceea cochetă de 30 m2, cu tot cu balcon, și a rămas suficient inclusiv când a apărut Făt Frumos, lucrurile se schimbă brusc după ce revii de la maternitate.

Până și încăpătorul Matiz va fi înlocuit cu un minivan confortabil. Păi, cădița? Unde punem cădița, olița, fierbătorul și sterilizatorul când mergem în concediu?

Încetul cu încetul, pe măsură ce juniorii cresc, crește și speranța adulților cu privire la recăpătarea spațiului comun. Ei bine, mai este timp de așteptat, pentru că toate aparatele și accesoriile vor fi înlocuite cu jocuri, jucării și cărți.

Jucării tocite și jucării depozitate

Ca multe alte accesorii pentru copii, jucăriile pot fi utilizate până se tocesc sau pot fi depozitate într-un colț, așteptând și atât. Nu toate ajung să își îndeplinească rolul pentru care au fost create.

Jocurile trebuie să fie bine gândite, să aibă un obiectiv clar definit – este pentru dezvoltarea vocabularului copilului, motricitate, dezvoltarea logicii etc – să fie distractiv, să ofere mai multe variante de joc, să fie ușor de înțeles. În caz contrar, copilul se plictisește indiferent dacă părintele este alături de el.

Deci ce fel de jucării?

Inginerii de mâine

De câțiva ani încoace, a început să se dezvolte o piață foarte activă a jocurilor inteligente pentru copii. Există tot felul de provocări care pun în mișcare o grămadă de rotițe micilor ingineri de mâine.

Lucrul acesta este demn de lăudat, promovat, și descoperit alături de copii.

Ca o mică paranteză, Crăciunul trecut am acumulat mai multe jucării decât puteau fi depozitate structurat în micul nostru cămin. Evident că au existat mai multi Moși dornici de zâmbete mărețe pe fețele Marelui Blond și Finei Balerine. Cu toții am cumpărat jucării cât mai impresionante, însă nu toate au supraviețuit. O parte a ajuns să fie depozitată într-un colț obscur.

Deci conform zicalei “Nu tot ce zboară se mănâncă”, tot așa se întâmplă și în cazul jucăriilor. Nu tot ce pare strălucitor în cutie, minunat în vitrinele magazinelor, rezistă în inima copiilor.

Antreprenoriat responsabil și decizia unei mame

De o săptămână, am descoperit un site de jucării crescut cu responsabilitate de o mămică: www.juland.ro.

Otilia Constantinescu a pus bazele unui mic business, pornind din dorința de a-i dezvolta abilitățile juniorului ei. Practicând tăvălitul pe covor cot-la-cot cu cel mic, a descoperit în timp comoara din tărâmul jucăriilor.

Pasul următor a venit organic, iar ea s-a înhămat cu toată responsabilitatea în direcția antreprenoriatului. A renunțat la jobul care îi conferea stabilitate, însă care nu îi aducea tot atâtea satisfacții.

Am vorbit doar de câteva ori și de fiecare dată am trăit aceeași senzație: este o mică enciclopedie când vine vorba despre ultimele ponturi în materie de jocuri și jucării. Ambițioasa blondă are planuri mărețe, dorind să aducă în România și jocuri care vor sparge o gheață destul de rezistență în mentalul colectiv – Roboți performanți pentru copii cu vârste începând de la 6 ani. Despre acestea voi povesti într-un articol viitor. Pe Testate.

Dar de ce tocmai jucarii Juland?

Otilia aduce pe piață doar jucării cu recenzii bune sau foarte bune, multe dintre acestea fiind premiate la nivel internațional.

Jocurile care mi-au atras atenția în mod special, în urma documentării și testării:

  • Robot Turtles – este un joc “de codificare pentru micii programatori”. După ce am testat jocul alături de copii, am înțeles perfect la ce se referă. Cealaltă jumătate a mea mai bună este programator. Prin urmare, cunosc o parte din bazele acestei meserii. Jocul acesta, urmează cu pași mici și logici un traseu în stil programatoricesc pentru atingerea obiectivului – ajungerea la un diamant. Practic, juniorul trebuie să scrie codul de programare – prin jetoane – pe care la finalul jocului îl poate verifica. Este un joc de consumat alături de părinți, super amuzant.
inginerii de maine

Inginerii de mâine

Eu l-am jucat alături de 3 copii cu vârste între 5 și 6 ani. Regulile sunt extrem de simple așa că au fost înțelese din start. Au copiat strategii de unul la altul și au analizat trasee. Jocul oferă copiilor posibilitatea de a explora mai multe variante/piste prin care ei ajung la destinație.

A fost interesant de urmărit, când descopereau că puteau face același lucru în mai multe feluri: “Deci tu ai făcut așa și acum trebuie să o iei la stânga … sau la dreapta … și tot acolo ajungi?”.

A fost un fel de brainstorming între ingineri.

Am trait cu senzatia ca ei au o flexibilitate mentale ceva mai exersata decat a noastra 🙂

  • Set STEM – căsuța din copac. Este vorba despre un set foarte practic, adresându-se copiilor de școală, pentru a-i antrena în direcții ca știință, tehnologie, inginerie, matematică.
  • Joc de vocabular Djeco, Eduludo Tocto – dezvoltă vocabularul copiilor, aceștia trebuind să identifice personajele după descrierea primită din partea partenerilor de joacă. La noi a avut un imens success.
  • Day & Night Puzzle – este un joc în care copiii compun un puzzle 3D.
  • Mosaic rigolo Djeco – dacă nu ați avut până acum jocuri cu “pioneze” trebuie neapărat să treceți unul pe lista de Crăciun de anul acesta. Este un joc care implică multă atenție dar și concentrare din partea juniorului. Rezultatul obținut este unul fabulos. Noi avem înrămată în sufragerie, prima realizare de genul acesta. La noi a mers de la 4,6 ani, la fetiță.
Inginerii de maine

Inginerii de mâine

Cel mai mare success în rândul juniorilor noștri l-a avut jocul magnetic. Indiferent ce variantă preferați, copiii sunt țintuiți locului pentru zeci de minute în șir. Nu-mi permit să spun ore pentru că, în cazul meu, am fost nevoită să fac un program strict după care s-au jucat. În caz contrar, existau mari divergențe, fiecare având dezvoltată, se pare, altă viziune cu privire la ingineria așezării magneților. Așa că s-au jucat separat sau împreună cu noi 😊.

Jocurile din fiecare zi

Haideți să recunoaștem faptul că stimularea logicii juniorilor va ocupa și în continuare mult spațiu în căminele și în inimile noastre.

De asemenea așa este și normal.

Până și grădinițele și școlile din ziua de astăzi, încep să pună accentul cuvenit pe jucării. Astazi auzim despre centre unde există zile în care copiii prezintă în fața colegilor jucăria preferată. Mai mult, ei își argumentează alegerea făcută, prin urmare își asumă în fața unui grup o decizie “foarte persoanală” 😊.

Și uite așa apare învoația de mâine.

Spor și inspirație.

 

… iar dacă îți plac florile sădite pe MameNebune, nu uita să lași un semn – share, like sau comentariu.

Dacă nu, nu.

Pe data viitoare

Sursa poza

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Întreaga poveste, aici: Jocuri și jucării pentru inginerii de mâine […]

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *