“Obiectivul principal este acela de a împiedica un comportament discriminatoriu”

Obiectivul principal este acela de a impiedica un comportament discriminatoriu

Cuvintele ii apartin deputatului PNL Ovidiu Raetchi, care a reusit ce multe mame isi doresc de mult, iar altele asteapta in tacere o definire clara de directie, pentru a-si manifesta timid reactia: “Vom defini explicit ca discriminare, în lege, situațiile în care o mama este obligată să părăsească un spațiu public (exemplu: hotel, restaurant) pentru a-și alăpta copilul. Sănătatea sugarului este prioritară și pune în umbra orice alt argument.”

Astazi exista un proiect de lege pe care deputatul il va lansa in dezbatere publica.

Un blog cat o mie de imagini, nu de cuvinte, cum de altfel ai fost obisnuit pana acum

Miruna Ioani de la www.siblondelegandesc.ro este omul care a reusit sa atraga atentia asupra problemei pe care o intampina uneori mamele in Romania: discriminarea cand vine vorba despre alaptarea propriului copil intr-un spatiu public.

Saptamana Mondiala a Alaptarii 2017 vorbeste despre conlucrarea maselor in aceasta directie.

Decizia, dupa multi, este a mamei. Dar mama este influentata si de restul lumii care arata cu degetul acuzator. Care este atunci reactia multor tinere care sunt obisnuite sa respecte regulile intr-o societate ca a noastra? Hmm. Ne mai intrebam oare de ce rata de alaptare in Romania este printre cele mai mici din Europa?!

In opinia mea, o astfel de lege ar influenta inclusiv decizia unei mame care este la inceput de drum in ceea ce priveste acest subiect. Si uite cum o simpla lege ar creste rata alaptarii si ar duce poate la o generatie mai sanatoasa si la o atasare mai puternica mama-copil. Reactii in lant.   

Este usor de spus dar si mai greu de mentinut o decizie ca – alaptez doar in intimitatea caminului sau poate doar la locul special amenajat (care de multe ori nu exista sau trebuie sa il cauti 10 minute cu un copil rosu la fata de atata urlat). Chiar daca mama se incapataneaza sa creeze un program copilului, lucru nerecomandat de OMS atat in primele 6 luni dar si mai departe, tot sunt provocari carora ea va trebui sa le faca fata. De exemplu, daca este obisnuit sa ceara laptele matern la 4 ore fix, uneori se intampla neprevazutul. Daca mami locuieste intr-o metropola nebuna cum este, de exemplu Bucurestiul sau poate chiar Clujul sau Constanta, s-ar putea ca traficul si poate coada la supermarket sa ii dea socotelile peste cap. Bine-bine ar putea spune carcotasii, dar exista alte metode: poate pompa de san si rezervele de lapte pastrate cu migala in frigider sau congelator. Bine-bine ar putea spune mama presata de timpul de 4 ore PUNCT in care trebuie sa isi rezolve urgentele gospodaresti, familiale sau poate profesionale, dar aseara, dupa ce am alaptat copilul, nu am putut “sa pompez” mai mult de X ml cu care copilul nu este foarte fericit acum.

Despre conexiunea mama-copil ce sa mai spun …

O super victorie.

Bravo

sursa foto: www.dailymail.co.uk

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *