Sinceritatea lor imi dezvaluie starea mea imperfecta, dar perfectibila

Sinceritatea lor imi dezvaluie starea mea imperfecta, dar perfectibila

Este adevarat ca numele blogului in sine are o conotatie care poate fi catalogata ca fiind negativa. Va asigur insa, ca nu este cazul. Conotatia este una pur specific romaneasca si munceste intru directia umorului mioritic. Pana la urma, umorul spala multe vorbe romanesti inainte de a fi afisate tuturora.

De cand sunt mama m-am schimbat, lucru care este de bun augur: iata blogul 🙂

Pana la urma, schimbarea este cel mai bun semn de adaptabilitate. Doar ca mie imi pare, abia acum, cand au mai trecut ceva ani peste aripile mele, ca de fapt, asa am fost mereu. Insa abia acum realizez mastile care se desprind una cate una de pe chip si brate. Sper sa ma tina mana (si mintea) sa le scriu si aici.

Parentingul te schimba. Ca orice schimbare, aceasta aduce la suprafata plusuri si minusuri in lungul sau drum. Notiunea de bine sau rau trebuie putin diluata. Fara plans zdravan nu exista descarcare, fara copii nu exista limite duse pana la cele mai absurde extreme.

Daca inainte totul se rezolva cu o simpla demisie eliberatoare din postura unui angajat care nu mai putea, aici nu merge. Daca un simplu sms termina o relatie frumoasa dar cam proasta, iarasi, aci nu e cazul.

A fi parinte nu-i to’ma cel mai usor lucru din lume

Mai mult de atat, societatea de astazi a ridicat stafeta foarte sus, afisand niste standarde ametitor de inalte. Oricata bunavointa as avea, de multe ori, acestea nu pot fi atinse de catre muritorii de rand, asa ca mine. Tocmai de aceea m-am hotarat ca astazi sa nu mai tin cu Zeii, ci cu mama obisnuita si mai ales cu femeia din fiecare mama… asa ca mine.

De unde a pornit totul?

Dar hai sa recunoastem ce-i de recunoscut. Mie mi-a luat ceva timp sa pun cap la cap urmatoarele doua aspecte care mi-au oferit o gura de oxigen:

  1. Sfaturile, desi dadatoare de un suflu proaspat si absolut necesar intr-o generatie care-si doreste doar ce-i mai bun pentru familie, sunt GENERALE – putem citi despre comportamente, despre cazuri fericite, despre dezvoltare personala si in special despre orice, dar solutia trebuie sa fie a noastra, proprie si personala. Aceasta este unica. Tot ceea ce aflam trebuie privit cu detasare si chiar cu prezumtia de fantezie pana la obtinerea acelorasi rezultate. Personalizarea oricarei solutii este o munca foarte foarte grea. Nimic nu se aplica 100% in cazul tau specific sau al meu. Totul tine de fiecare dintre noi in parte. Pana si cu psihoterapie individuala este uneori greu.

Solutia ei sau a lui, a expertului, s-ar putea sa se aplice pentru 94.32% dintre cazuri. Daca esti tu acel 5.68%? Daca-ti scapa ceva si de fapt ai nevoie de cu totul alta schema?

Cel mai important lucru este faptul ca vinovatia nu-si are locul in aceasta ecuatie. Vinovatia creaza monstri prin stafete sus atarnate ca trofee.

De ce nu functioneaza mereu aceste sfaturi?

  1. Tu, romanule, ce mai spui? Da, stiu, tu azi vrei sa iti cresti copiii dupa normele descrise cu semn ingeresc de mai invatatii Europei si ai Americii. Este foarte bine. Intentia este setata cu cea mai mare asumare. Doar esti deja adult, esti pe picioarele tale si stii foarte bine ceea ce iti doresti. Doar ca, surpriza, fondul educatiei tale, cea care se spune ca te-a format, fix aceeasi pe care tu vrei sa o construiesti acum mezinului, a cam depasit chiar si majoratul – in cazul tau, da? Prin urmare tu crezi ca poti sa o faci pe viteazul, sa rupi stilul educatiei de l-ai primit in cei 7 ani de acasa si sa iei totul de la zero dupa canoane straine. Ei bine, eu sunt cu mana sus – fac parte din cei 5.68%. Mi-e greu sa aplic turnata.

Este fenomenal faptul ca astazi suntem inconjurati de aceste informatii. Este avantajul genratiei noastre. Dar in acelasi timp, ar trebui sa invatam sa fim toleranti si cu noi, macar putin.

Este greu pentru ca incercam sa aplicam alte retete decat cele mostenite – ca e vorba despre alaptat pana la 2 ani, alaptat in public, dormit cu copilul pana la cine stie ce varsta, copii liberi, respectati etc.

Dar la un moment dat vom reusi

M-am uitat in jur, cu sinceritatea curiosului si am vazut ca nimeni nu se lasa – vad atat de multi parinti determinati care fac orice pentru copiii lor si care au inceput sa patrunda cat mai multe substraturi ale parentingului din vest. Apar gradinite si chiar si scoli – doar private, ce-i drept si mi-e greu sa cred ca se va schimba ceva in urmatorii 20 de ani – care incearca sa se adapteze. Si drumul acestor institutii este incredibil de greu.

Exista din ce in ce mai multe cursuri de parenting, de bloguri care vorbesc despre sfaturi. Exista material. Exista speranta in tot. Doar ca totul trebuie tratat de pe picior de egalitate, fara jucata, ci cu rabdare.

A fi parinte este cumva vorba despre acum.

Despre ceea ce ei iti permit sa descoperi in adancul fiintei tale, dincolo de mastile sociale si chiar familiale impuse de vorba ca „esti fetita cuminte”.

“Iubesti cand esti cum esti dar urasti din tot sufletul tau pentru ca esti si asa iar ei te vad.” – asta imi spunea chiar astazi cosmeticiana la care am fost chiar azi si care are doi copii adolescenti.

Este cel mai greu job din lume. Este cea mai tare lectie de dezvoltare persoanala.

Totul se descopera la nivel personal

Orice ai face faci bine. Ai incredere. E ok

Informatia te face mai citit, dar nu te face mai invatat.

Aici trebuie sa afli singur, testand si aplicand. Nu exista solutia perfecta. Parinteala e de fapt prezentul care te cere in fiecare secunda, cere fiecare respiratie si picatura de sange din tine. E greu.

Eu am cedat de mult si am ales expertul.

Trecerea de la informare la personalizare este colosala

E ca si cum te duci la doctor ca „te doare capul de la raceala”. Afli la final ca de fapt raceala e o simpla pneumonie care trebuie tratata imediat si care mai necesita si internare si analize si controale si pijamale la pachet, iar vizite doar intre orele 13.15 – 13.20. Pai de unde sa stii tu ca boala ta se cheama pneumonie? Pe tine te durea capul si aveai ceva muci. Tusea parea normala la simptomele enumerate mai sus. Ai veniti si tu la doctor pentru ca ceaiurile din ierburi si plasturele de raceala nu au functionat. Insa cand nici paracetamolul nu si-a mai facut efectul, te-ai hotarat sa iei calea doctorului.

Nu mai bine ramaneai acasa?? Sigur trecea la un moment dat, de’ si uitai de ea peste vreo luna sau doua.

Romanul are o vorba: „te-a mancat – te-ai scarpinat” (asa este, nu?)

Parentingul este si despre descoperirea noastra personala.

Daca obtinerea unui job bun tine mult de studiile facute si de munca ulterioara, aici nu se aplica.

Asadar si prin urmare, lasati mana mai jos cand aceasta atinge internetul parentingului sau cartile din directia aceasta, nu ma mai citit atat.

Treceti la “tratarea” voastra, cu sinceritate 🙂

Vreti sugestii: oare cum ar suna, un teatru, sau un film, sau un shooping, sau un vin cu fetele, yoga?

Eu va recomand astazi Morning Pages , un exercitiu de dezvoltare personala, foarte bine descris de Inoza.

Morning Pages este – cea mai ieftină și eficientă formă de terapie, asa cum scrie si autoarea. Din experienta pot spune ca functioneaza. 

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Să sperăm că sinceritatea lor va dezvălui starea noastră imperfectă dar totuși perfectibilă. […]

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *