Textul aparține unei cititoare. Ea este Jane Eyre. PARTEA 1

Jane Eyre

PARTEA 2

 

Eu sunt o mamă de … dar vârsta nu contează, așa-i? … și am 4 fete cucuiete. Sunt divorțată de ani de zile. Ultima fetiță este rodul unei relații de 10 ani, o relație cu foarte multe năbădăi … să le zicem deocamdată.

Poate te plictisesc, dar am luat în serios încurajarea ta de a așterne tot ce-mi trece prin cap pe hârtie … adică pe telefon 😊.

Si acum m-am blocat.

Cum să continui?

Viața cu 3 fete nu era ușoară, dar îmi oferea momente pe care altfel nu le-aș fi trăit. Plus că a mai apărut și un văr de 15 ani, care a locuit la noi aproape 3 ani. Eu atunci aveam 25 de ani, tocmai îmi găsisem de lucru. Soțul era tractorist dar nu ne descurcam cu un salariu.

Dar să revenim

Mi-ar plăcea să scriu pe acest blog. Dar ce? Și cât?

Despre divorțul cu trei copii?

Despre experiența unei noi relații?

Despre cum a apărut o nouă membră a familiei?

Despre momentele dificile care au dus la o depresie și care mi-a dat multe bătăi de cap?

Sunt o femeie simplă. Am doar 9 clase și un atestat de lucrător comercial. Am lucrat mai mult în comerț, magazin, cârciumă sau bar, cum se numește mai nou, la restaurant, unde făceam 24 cu 48. Altă dată lucram și 24 cu 24.

De la 7 ani am fost înconjurată de copii. Am avut grijă de verii mei în vacanțe, toți fiind băieți. Poate de aceea nu mi-am dorit niciodată băiet, doar aduc fetele.

Cred că mă opresc deocamdată.

Email 2

Întâi de toate trebuie să-mi aleg un nume. Să zicem că sunt Jane, pentru că unul dintre romanele mele preferate este Jane Eyre scris de Ch. Brönte.

Jane Eyre citea, bineînțeles, pe ascuns

Mamei nu-i plăcea acest lucru. După părerea ei, era o pierdere de timp. Mai bine spăla vasele sau strângea prin casă.

De când a învățat literele și unchiul a dus-o pentru prima oară la biblioteca din sat, a început să mănânce cărțile. Citea tot ce prindea. Avea doi unchi și o mătușă, toți trei pasionați de citit. Au fost tare bucuroși când au văzut că Jane face același lucru.

Mama ei era o femeie simplă, care a învățat meseria de croitoreasă. Ei i se părea un lucru inutil tot ce ținea de cărți. Tatăl lui Jane era un bărbat simplu, cu frate geamăn, crescuți de o mătușă, ei fiind copii din flori (fără tată). Mama lui Jane Eyre evidenția lucrul acesta de câte ori se certa cu el, ea fiind dintr-o familie mai înstărită – bunicul avea pământ, animale.

Tata a fost, pentru că nu mai e, un om blajin. Nu se certa, nu răspundea și când mama îl jignea se uita la mine cu ochii în lacrimi, dar nu scotea un cuvânt. De multe ori Jane Eyre credea că nu aparține acelei familii, în care mai era încă o soră mai mică cu un an și o lună și un frate tot mai mic, cu 4 ani.

Jane Eyre

Jane Eyre

Toranaga san

Pentru tot ce se întâmpla sau i se părea mamei că era de datoria ei să o corecteze … Jane era corectată cu bătaia … cu cureaua, cu făcălețul, nuiaua s-au coada de mătură … doar trebuia educat copilul. Tata i-a dat o singură palmă lui Jane și știe că și atunci i-a părut rău.

Jane simțea că ceva nu e în ordine, dar pe atunci nu-și putea explica ce. În timp, a reușit să pună în ordine piesele de puzzle din mintea ei, cu ajutorul mătușii, care este învățătoare și este și nașa ei de botez. Doar acum, în ultimii zece ani, i-a povestit mai multe detalii, nevrând s-o influențeze în relația cu mama ei.

Pe la 10 ani a primit un aparat de fotografiat Smena, rusesc, de la unchiul, să-l numim Toranaga san (Shogun), care era fratele mai mic al mamei. Era considerat ciudatul familiei. Nu s-a înțeles cu sora ei, adică cu mama, niciodată.

Nota autorului: I-am dat numele de Toranaga san deoarece este un om corect, inteligent… și iar am fost certată.

Toranaga san o îndemna pe Jane să fotografiez tot ce consider că merită: o floare, un apus, un animal, oameni, locuri. Bineînțeles, după ce mama a dus filmul la developat, a scos flăcări pe nas și a zis că ea nu mai dă bani ca Jane să-și bată joc de ei. Ce înseamnă asta?

Am uitat să zic că mama a lucrat o perioadă foarte scurtă. Ea fiind casnică, tatal era cel care aducea banii în casă. El era șofer de basculantă iar de prin 1983 s-a angajat ca tractorist, unde a și lucrat până la pensie. Dar mama era cu banii … vai de tata dacă-l prindea că are 2 lei primiți ciubuc. Ieșea un tărăboi…

Dar să revenim

Pasiunea cu fotografia a fost anulată, deci tot cărțiile erau refugiul.

Noroc că bunicii stăteau aproape, iar Toranaga san avea o bibliotecă destul de mare, având cărți lăsate și de mătușa și de celălalt unchi care era militar la vânătorii de munte. Tot el era și nașul de botez al lui Jane

 

Povestea va urma în fiecare zi de luni. 

Dacă dorești și tu ca povestea ta să apară pe blogul Mame Nebune, te aștept cu un email pe

diana@mamenebune.ro 

 

… iar dacă îți plac florile sădite pe MameNebune, nu uita să lași un semn – share, like sau comentariu.

Dacă nu, nu.

Pe data viitoare

Sursa poza

Sursa poza

 

3 raspunsuri
  1. Viorica
    Viorica says:

    Sunt și eu mama a patru copii…Sunt la casele lor!îmi place cum scrie Jane! !Aștept și următoarele însemnări. ..trăite!

    Răspunde
    • mamenebune
      mamenebune says:

      Este fascinant modul ei de a povesti. În episodul următor vei înțelege mai multe despre sufletul ei romantic.
      Urmărește luni continuarea

      Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *