Textul aparține unei cititoare. Ea este Jane Eyre. Partea 3

Jane Eyre

După doi ani de locuit la bunici, unde au început viața cu două farfurii de plastic, două oale și tacămuri primite de la Bunica, s-au mutat într-o locuință formată dintr-un antreu și o cameră. După alți 4 ani, timp în care Jane și-a pistonat soțul în continuu, s-au mutat la bloc. Au avut noroc cu aceste locuințe construite prin anii ’80, puse la dispoziția celor care lucrau la ferma de stat.

Jane începe să lucreze la magazinul unchiului deschis în casa Bunicilor. Avea 17 ani jumate.

După 3 ani se naște a doua fată și, după 6 luni, se angajează din nou.

Chiar dacă nu erau apropriate, mama lui Jane acceptă să aibă grijă de copii cât timp Jane este la serviciu. Tânăra bunică devenise noua clopotăreasă după ce mama ei murise. Asta însemna că era acasă toată ziua. Singura atribuție era să tragă clopotele dimineața, la prănz, seara și în zilele de sărbătoare.

În 2000 apare a treia fată, care nu a fost planificată.

Când soțul lui Jane află de sarcină nu vorbește o perioadă cu ea..de parcă era vina ei.

Jane atunci era fără serviciu. Se descurcau din ce în ce mai greu cu banii.

Dar cum Dumnezeu aranjează lucrurile, prin ‘95 vine un Domn tânăr în sat. După ceva timp, vine și Doamna lui. Și nu știu cum, dar între Jane și aceea familie se leagă o prietenie care durează și acum. Dacă noii prieteni nu-i ajutau cu haine, alimente…un cuvânt bun, nu știe cum s-ar fi descurcat. Jane la răndul ei îi ajuta cum putea, cu treburile gospodărești sau oriunde era nevoie.

După 5 luni rămâne gravidă și Doamna. Bucurie mare.

Mail 4

A fost o perioadă și grea și frumoasă.

Pe când Jane avea 5 luni de sarcină și deja 2 fete acasă, l-i s-a tăiat lumina. Era un lucru foarte rușinos. Încercau să ascundă lucrul acesta de vecini.

Jane încerca să nu arate în fața copiilor cât este de afectată. Făcea glume că recuperează cinele cu lumânări😐.

Soacra venea în fiecare zi să-i ridice moralul. Este o femeie simplă care a muncit la fermă. Diferența între ea și mama lui Jane era că dacă Jane îi cerea un ou, dacă ea nu avea, se ducea și cerea din vecini, însă mama lui Jane dacă avea doar unul, zicea “păi și eu am nevoie”.

S-a născut și cea de a treia prințesă

După 5 luni, Jane a reușit să se angajeze din nou. Cât lipsea ea la serviciu, de copii avea grijă o vecină. Mama ei se supărase pe ea și întotdeauna când nu-i convenea ceva se răzbuna prin faptul că nu o mai ajuta cu copiii. Acest lucru s-a întâmplat de foarte multe ori în decursul aniilor, dar cumva, întotdeuna, Jane a reușit să rezolve situația.

În decembrie apare vărul ei de 15 ani, al cărui tată – unchiul militar – murise la 38 de ani, lăsând în urmă 3 băieți. Soția lui se mutase înapoi la părinți, în alt județ, împreună cu băieții cei mari. Cel mic însă avea nevoie de un reprezentant legal, fiind minor.

Și așa, Jane, la 25 de ani, avea în grijă 3 fete și un băiat de 15 ani

Cu ajutorul prietenilor de familie, băiatul primește bursă pentru internat, la școala din oraș. Venea acasă în weekenduri și vacanțe. Ceilalți doi frați se duc cu mama în partea cealaltă a țării.

De foarte multe ori abia reușeam să-i facem rost de bani pentru autobuz. Ne împrumutam de la cine puteam.

Și apare următoarea piatră de încercare

Jane nu-și dă seama și rămăne însărcinată a patra oară

Când merge la doctor află că deja are 3 luni de sarcină și nu prea se face avort – doar dacă ai destui bani. Ajunge acasă răvășită și îi zice Soțului să facă rost de bani, pentru că trebuie să facă urgent avort. Știa că încă un copil era deja mult prea mult.

Dar ce să vezi! Trec 2 zile și soțul nu face rost de bani.

Jane se duce la o cunoștință care deține și un magazine și plângând, o roagă să-i dea bani cu împrumutul, promițând că îi va restitui în cel mai scurt timp posibil.

Pleacă singură la oraș și acolo duce o altă bătălie cu plânșete, rugăminți, pentru a i se face acea intervenție. Avea deja 3 luni și 10 zile. Scoate toți banii din portofel. În cele din urmă, doctorul acceptă.

Seara stă la marginea orașului, sperând să treacă vreun cunoscut cu care să ajungă acasă. Era obosită, furioasă, supărată pe ea însăși pentru faptul că a omorât un suflet.

Dintr-o dată simte ceva cald curgând pe picior. Avea hemoragie. Așa nu se putea urca în nici o mașină. Alege să se întoarcă în oraș, sperând că îl găsește pe Toranaga san acasă. Chiar dacă nu vroia să afle acest lucru despre ea, nu vedea altă cale. Acesta însă nu era in oraș.

Își strănge puteriile și se duce la un magazin unde știa că lucrează sora Doamnei, prietena din sat. O găsește acolo și primește pantaloni de schimb.

Dar hemoragia nu se oprea. Cu ultimii bănuți de pe o cartelă de telefon, îl sună pe Domnul, rugându-se în același timp, să-i răspundă cineva la telefon.

Victorie! A răspuns!

Cu ultimele puteri, i-a explicat situația. Acesta a înțeles imediat care este situația. I-a spus să nu mai facă nici un pas. El, personal, va veni să o ia de acolo, cu masina. Jane nici lacrimi nu mai avea.

Primul lucru pe care l-a făcut omul acesta, a fost să îl caute pe soțul lui Jane. L-a muștruluit zdravăn pentru faptul că a lăsat-o singură într-un asemenea moment.

Au ajuns acasă la 12 noaptea.

Și acum, după mulți ani, Doamna povestește că nu va uita niciodată cum arăta Jane: obosită, murdară, fără vlagă în pragul leșinului.

<<Asta-i soarta femeii>>, zic unii!

A doua zi Jane trebuia să meargă la lucru.

Avea un serviciu de 8 ore…făcea curățenie.

 

Povestea va urma luni 5 noiembrie. 

Dacă dorești și tu ca povestea ta să apară pe blogul Mame Nebune, te aștept cu un email pe

diana@mamenebune.ro 

 

… iar dacă îți plac florile sădite pe MameNebune, nu uita să lași un semn – share, like sau comentariu.

Dacă nu, nu.

Pe data viitoare

Sursa poza

 

 

3 raspunsuri
  • mamenebune
   mamenebune says:

   Și eu :).
   Autoarea încă se gândește când sa se oprească…daca sa se oprească.
   Mulțumesc pentru feedback și în numele ei.

   Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *